Pludmales futbols
Publicēts 16. jūlijā, 2008.
Rīt, Marseļā ar četrām spēlēm sākas pasaules čempionāts pludmales futbolā.

Kopumā šajā Pasaules čempionātā, kas norisināsies no 17. jūlija līdz 27. jūlijam, piedalīsies 16 komandu.

Āfrika: Kamerūna, Senegāla

Āzija: Irāna, Japāna, Apvienotie Arābu Emirāti 

Eiropa:  Francija, Itālija, Portugāle, Krievija, Spānija

Ziemeļu un Centrālamerika: Salvadora, Meksika

Okeānija: Zālamana salas 

Dienvidamerika: Argentīna, Brazīlija, Urugvaja

Kā jau parasti visvairāk dalībvalstu no Eiropas, attiecīgi piecas. Tomēr arī pārējās dalībvalstis ir tādas, kam ir vērts pievērst uzmanību. Kopš 1992. gada pludmales futbols ir kļuvis par oficiālām sacensībām ar oficiāli izstrādātiem noteikumiem. 1994. gadā notika pirmās oficiālās sacensības slavenajā Riodežaneiro Copacabanas pludmalē, bet gadu vēlāk šeit pat tika organizēta pirmā pasaules kausa izcīņa, kurā uzvarēja mājinieki Brazīlijas izlase. Pēc šī notikuma pludmales futbols kļuva populārāks arī Eiropā, kur arī sāka norisināties pro līmeņa pludmales futbola sacensības.

Pludmales futbola pasaules čempionāti norisinās katru gadu, bet tikai 2005. gadā FIFA iesaistījās čempionātu organizēšanā. Par pirmajiem FIFA pasaules čempioniem pludmales futbolā pārsteidzoši kļuva Francija ar pašu Ēriku Kantonā izlases sastāvā. Savukārt turnīra mājiniekiem brazīļiem, ar Romario sastāvā nācās samierināties tikai ar bronzas godalgām, sagraujot Japānu, pēc zaudējuma Portugālei pēcspēles sitienos. Nākamajos divos čempionātos mājinieki Brazīlijas izlase savās pludmales smiltīs bija nepārspējami un kļuva par pasaules čempioniem. Šogad pasaules čempionāts pirmo reizi norisināsies Eiropā un mājinieki francūži tāpat kā brazīļi, portugāļi un meksikāņi būtu pieskaitāmi pie turnīra favorītiem.

Pludmales futbolā vidēji spēlē gūst apmēram astoņus vārtus tādēļ to ir aizraujoši skatīties atšķirībā no visiem citiem futbola veidiem, ja ir vēlme redzēt daudz gūto vārtu.

Arī Latvijas izlase maijā centās kvalificēties šim turnīram, taču Eiropas atlases turnīra 1/8 finālā piekāpās Portugālei ar rezultātu 1:8.

Visaizraujošāk man pašam būs sekot līdzi Zālamana izlases sniegumam, jo piemēram FIFA rangā šī komanda ir tikai 136. vietā. Uz šīm salām droši vien pludmales futbolam ir lielāka nozīme nekā parastajam futbolam.

 

http://www.myp2p.eu/competition.php?competitionid=83&part=sports&discipline=football, ja neskaita tv kanālus, kā piemēram eurosport, būs iespējams sekot visām spēlēm šajā čempionātā.  

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: